Найпростіший візуальний критерій для класифікації керамічної червоної цеглини – це наявність у ньому порожнеч. Розрізняють повнотілу і порожнисту цеглу.

Повнотіла цегла має не більше 13% порожнеч і використовується для кладки фундаментів, цоколів та несучих стін. Це класичний будівельний матеріал, який може мати великі навантаження.

Марки та види керамічної цегли 2

Крім того, через таку структуру матеріалу він слабо поглинає вологу, що пояснює його високу стійкість до агресивного впливу атмосферних явищ та високу морозостійкість. Але такий тип цегли погано утримує тепло, тому завжди додатково облицьовується пустотілою цеглою або шаром утеплювача, наприклад, мінеральною ватою. На його виробництво йде більше матеріалу, тому його вартість вища, ніж у пустотілої цегли. Житловий комплекс Перемога побудований саме з цього виду цегли.

Пустотіла цегла характеризується наявністю порожнин від 30 до 50 % від загальної кількості матеріалу.

Марки та види керамічної цегли 3

Пустоти мають різну форму – круглі, овальні, квадратні, а також бувають наскрізними та ненаскрізними. Останні популярніші серед будівельників. Пустотіла цегла чудово утримує тепло, забезпечують хорошу звукоізоляцію, але не справляється з високими навантаженнями. Тому його використовують для кладки перегородок усередині будинку, облицювань фасаду або заповнення порожнеч у будинках з монолітним каркасом.

Такі стіни збудовані в Відрада Скай на вулиці Віце-Адмірала Азарова, 8.

Більш об'єктивною характеристикою є щільність цегли. Щільність означає, яке навантаження може прийняти 1 м3 цегли. Повнотіла цегла має щільність від 1600 до 1900 кг/м3, а пустотіла - від 100 до 1430 кг/м3. Саме щільність визначає марку цегли та позначається буквою М у маркуванні. Чим більша цифра після літери М, тим вище густина даного матеріалу. Усього існує 7 марок керамічної червоної цеглини – М75, М100, М125, М150, М200, М250 та М300.

Марки та види керамічної цегли 9

Цегли марок М75-М125 найбільш затребувані бюджетні варіанти цього матеріалу і відмінно підходять для зведення малоповерхових будівель та їх облицювання. Повнотілі цеглини марки М150 вже використовують для кладки фундаментів, цокольних поверхів, несучих і зовнішніх стін багатоповерхових будинків. Цеглини марок М200 та М250 відрізняються гарною водостійкістю і витримують великі навантаження, а М300 – це найнадійніший варіант для фундаменту та підвальних приміщень багатоповерхового будинку.

Марки та види керамічної цегли 11

Для власників житла найважливішою характеристикою керамічної цегли є його енергоефективність. Вона вимірюється за допомогою коефіцієнта теплопровідності і показує, скільки теплової енергії необхідно витратити для підвищення температури на 1°С у приміщенні з товщиною стін 1 м. Чим нижче цей показник, тим кращі теплоізоляційні характеристики певного виду цеглини.

Для повнотілої цегли він становить 0,6-0,7 В*м*°С, а для пустотілих - 0,25 - 0,5 В*м*°С. Знаючи цю характеристику, легше буде визначитися з одним із видів опалення в квартирі, про які ми розповідали у статті Види опалення в новобудовах і чи варто встановлювати панорамні вікна з огляду на їх особливості, описані у статті Панорамні вікна - переваги та недоліки.

Марки та види керамічної цегли 10

Крім хорошої енергоефективності, пустотіла керамічна цегла славиться хорошим рівнем звукоізоляції. Але в цьому випадку важливу роль відіграє товщина кладки.
При кладці товщиною 15 сантиметрів важко почути тиху розмову у сусідній кімнаті, а за 53 сантиметрів – і розмова на підвищених тонах.

Комбінація повнотілої та пустотілої цеглини добре захищають і від вуличного шуму. Однак перепади температури навколишнього середовища можуть негативно впливати на його цілісність та зовнішній вигляд. Щоб це виключити, цегла класифікує за морозостійкістю.

Ця характеристика вказує, скільки разів можна заморозити та розморозити цеглу без деформації її структури. Цей показник позначається буквою F у маркуванні, а наступна після нього цифра вказує, скільки циклів заморозки-розморозки може витримати ту чи іншу цеглу. Сьогодні на ринку існує 7 класів цегли з морозостійкості: F300, F200, F100, F75, F50, F35 та F25. Для основної кладки використовують цеглу з морозостійкістю не менше F35, а для облицювання будівель – не менше F50.

У класичної червоної керамічної цегли також є варіації, яких підходить для різних завдань, які архітектори ставлять будівельникам. Це керамоблоки, порізована та облицювальна цегла.

Марки та види керамічної цегли 12

Керамоблоки – це міцна легка щілинна керамічна цегла збільшених розмірів. Він відрізняється гарною звуко- та теплоізоляцією, а також екологічністю.

В Одесі з керамоблоків збудовано житлові комплекси Вентимілья, Простір на Недєліна та Простір на Донського.

Марки та види керамічної цегли 6

Поризована цегла - це цегла з мікропорами, які утворилися в результаті вигоряння в процесі випалу легкогорючих фракцій. До них відносяться, наприклад, тирса та торф. Він добре підходить для будівництва будинків поблизу водойм, тому що не вбирає вологу та стійок до розмноження плісняви ​​та грибків.

Марки та види керамічної цегли 7

А облицювальна цегла використовують для естетичного оформлення зовнішніх стін будинків. Він може мати глазуровану або матову поверхню, виражену фактуру або незвичайну форму, а також відрізняється підвищеною стійкістю до зовнішніх атмосферних проявів.

Марки та види керамічної цегли 8

Новобуди в Одесі – це один із найдинамічніших та найцікавіших ринків у нашому місті. Щоб бути в курсі всіх подій, слідкуйте за нашим блогом або замовте дзвінок із нашого сайту! Ми зробимо все, щоб покупка нового житла стала для вас легкою та приємною подією.