Про газобетон ми писали кілька статей ГАЗОБЕТОН ЩО ЦЕ ТАКЕ? та МАРКИ ГАЗОБЕТОНУ І ЗБЕРІГАННЯ ТЕПЛА В КВАРТИРІ

В той же час керамічна цегла в будівництві все одно застосовується, тому що володіє якостями, яких немає у багатьох інших популярних будматеріалів. Навіть за його високої вартості він забезпечує виняткову довговічність цегляних будівель. Зовнішні цегляні стіни не вимагають додаткової ізоляції і мають бездоганний естетичний вигляд.

В Одесі сьогодні з цегли будуються Одеська Чайка, Чайка Люкс, Парк Совіньйон та деякі інші.

Керамічна цегла. Історія застосування 2

Вокзал Сент-Панкрас у Лондоні Сполучене Королівство, 1866–1868 роки.

Керамічна цегла ще називають червоною за її характерний «цегляний» колір. Втім, забарвлення червоної цеглини може бути різним – від жовтої до темно-коричневої, багато що залежить від типу глини, яка використовується для виготовлення цегли, а також від особливостей виробництва. Загалом керамічна цегла являє собою штучний камінь, виготовлений з обпаленої за високої температури глини і має спеціальну форму, яка найбільш зручна для кладки різних елементів будівельних споруд, зокрема – стін.

Керамічна цегла має високу міцність, яка при якісній кладці надає споруді довговічність і стійкість перед багатьма видами зовнішніх впливів. Так, правильно виконану цегляну кладку зруйнувати дуже складно, не дарма стіни багатьох фортець у давнину зводилися саме з керамічної цегли. Багато цегляних будівель, побудованих з цього матеріалу сотні і тисячі років тому, стоять і до цього дня, і багато придатних для експлуатації.

Керамічна цегла. Історія застосування 3

Керамічна цегла. Історія застосування 4

Собор Сен-Сесіль в Альбі Франція, 1282–1492 роки.

Людина прийшла до ідеї випалу глини для отримання високоякісних виробів дуже давно, кілька десятків тисяч років тому. Спочатку це були прикраси, потім посуд та інші предмети побуту. Багато вчених вважають, що древні люди стали використовувати обпалену цеглу для кладки печей, у яких вони отримували тугоплавкі метали – бронзу та залізо. Проте вже в III-му тисячолітті до нашої ери практично всі цивілізації, які існували на той момент у різних місцях планети, використовували обпалену цеглу для будівництва будівель.

Керамічна цегла. Історія застосування 5

Мінарет Мальвія в Самаррі Ірак, 849–852 роки.

До цього використовувався або натуральний камінь, або цегла-сирець, але перша погано оброблялася, а друга була дуже неміцна. Поява керамічної цегли вирішило відразу дві ці проблеми, оскільки безпосередньо цегла, що мала високу міцність, виходила вже після обробки м'якої глини, і відразу після випалу могла використовуватися за призначенням. З того часу технологія виробництва цегли зазнала дуже мало змін, в основному варіювалися форма та розмір виробу, які отримали загальні сучасні стандарти буквально в останні сторіччя.

Керамічна цегла. Історія застосування 6

П'яцца-дель-Кампо в Сієні Італія, 1279–1349 роки.

У Сієнській республіці було встановлено єдині розміри цегли (30 на 15 на 7,5 см) та виготовлено мармуровий еталон, що знаходиться в залі міської ради.

Перед випалом глина проходить досить багато етапів обробки, один з головних – це формування цегли та їх сушіння з метою видалення зайвої вологи. Після цього цегла-сирець надходить у піч, де обпалюється при температурі близько 1000 градусів Цельсія. Справжня цегла повинна бути міцною, морозостійкою, і при зануренні у воду вона не повинна промокати довгий час. Цегла постійно використовувалася для кладки фундаментів навіть на вологих ґрунтах.

Керамічна цегла. Історія застосування 7

Замок Марієнбург у Мальборку Польща, заснований у XIII столітті.

Сучасна керамічна цегла має давно встановлені розміри. У більшості країн світу, включаючи і Росію, керамічна цегла має розміри 250х120х65 мм, у Великобританії розміри цегли традиційно менші приблизно на 20%, за винятком товщини. Вага стандартної керамічної цегли (повнотіла будівельна) варіюється від 3 до 4 кг залежно від призначення.

У наступній статті ми докладно розповімо про марки цегли, які бувають види залежно від наповненості (повнотіла і порожниста) і цілей використання. Якщо Ви зацікавилися вибором квартири в будинку, стіни якого зведені з цегли, - замовте дзвінок із нашого сайту та наші менеджери Вас проконсультують. Це безкоштовно!