Ми вирішили розкласти для Вас схему купівлі новобудови через форвардний контракт, як кажуть "по-цеглинкам" і простими словами пояснити основні ризики такої покупки та наслідки з якими можна зіткнутися.

Що таке Форвардний контракт?

Форвардний контракт при покупці квартири в новобудові = Ризики?! 1

У нашому Українському законодавстві Форвардний контракт визначено пунктом 14.1.45.3. Податкового кодексу як цивільно-правовий договір, за яким продавець зобов'язується в майбутньому у визначений термін передати цінні папери, матеріальний чи нематеріальний актив, а покупець сплатити такий актив.

Щоправда, чимось схоже на Договір купівлі-продажу тільки який відбудеться в майбутньому? Але при цьому ціна визначається на момент укладання Форвардного контракту.

Можливо, в американському кіно Ви чули про ф'ючерси і зараз не розумієте в чому різниця між форвардом і ф'ючерсом. Так ось ф'ючерс – це стандартизований та уніфікований контракт. Якщо предметом такого контракту є товар, він стандартизований, чітко визначено якість і властивості такого товару, і навіть розмір лоту. Ф'ючерс – це електронний контракт. Ф'ючерси укладаються на біржі і надалі їх обіг відбувається на біржі. Біржа контролює їхнє виконання.

На відміну від ф'ючерсів, форварди не укладаються на біржі. Це — паперовий контракт. Форвард може реєструватися на товарній біржі, але біржа не контролює виконання форвардного контракту.

Форвардний контракт у будівництві

Предметом форвардного контракту є майнові права на конкретну квартиру в жилому комплексі.

Форвардний контракт зазвичай укладається між Забудовником та Інвестиційним фондом, яким керує Компанія з управління активами.

Важливий нюанс у тому, що вартість квартири у форвардному контракті істотно занижена! Часто вдвічі щодо реальної ринкової ціни квартири, з розрахунку 6000 -7000 гривень за квадратний метр площі квартири.

Другий важливий момент у тому, що предмет контракту не є квартирою, а майновими правами на квартиру. Тобто за форвардним контрактом Забудовник у визначений термін зобов'язується передати не закінчену будівництвом квартиру, а майнові права на квартиру, яка будується в будинку. Така передача майнових прав відбувається шляхом укладання договору купівлі-продажу майнових прав на квартиру.

Форвардний контракт при покупці квартири в новобудові = Ризики?! 2

Як відбувається покупка квартири за допомогою Форварда?

Форвардний контракт при покупці квартири в новобудові = Ризики?! 3

  1. Забудовник та Інвестиційний фонд укладає Форвардний контракт на конкретну квартиру у Житловому комплексі, наприклад, за ціною 300 000 гривень. За реальної ринкової прайсової ціни квартири 550 000 гривень. Контракти реєструються на біржі.
  2. Покупець, який бажає придбати таку квартиру, укладає з Інвестиційним Фондом договір купівлі-продажу Форвардного контракту. Але Інвестиційний Фонд продає Форвардний контракт вже із Премією (націнкою) 250 000 гривень. Тобто, Покупець спочатку платить Інвестиційному фонду 250 000 гривень за Форвардний контракт.
  3. Після повної оплати Форвардного контракту Покупець отримує право купити квартиру у Забудовника за ціною 300 000 гривень, звертається до Забудовника та укладає з ним Договір купівлі-продажу майнових прав на квартиру за ціною 300 000 гривень та сплачує. Після укладання із Забудовником Договору купівлі-продажу майнових прав на квартиру Форвардний контракт уже вважається виконаним.

На практиці всі ці договори укладаються одночасно у відділі продажів Забудовника та Покупець, отримавши на руки обидва договори, оплачує гроші за ними на рахунки Інвестиційного Фонду та Забудовника.

Які ризики у схемі купівлі квартири в новобудові через Форвард?

Форвардний контракт при покупці квартири в новобудові = Ризики?! 4

Найголовніший ризик у тому, що половина вартості квартири, яка Покупцем оплачується в Інвестиційний фонд, оплачується не за квартиру, а за право купити квартиру "дешево". При цьому гроші, сплачені за таке право, віддані цілком законно за договором, з підтвердженням та згодою Покупця, що він набуває ризикового активу.

При цьому контракт виконано в момент укладання Договору купівлі-продажу майнових прав із забудовником. Ні про яке повернення цих грошей не може бути мови.

І звідси випливає другий момент – за Договором між Покупцем та Забудовником фігурує лише половина вартості квартири. У разі припинення будівництва, заморозки будівництва та банкрутства Забудовника у Покупця розмір вимог зафіксований лише у сумі, яка у 2 рази менша ніж він реально сплатив. Але можуть бути й інші кредитори Забудовника, наприклад банк або навіть свій Інвестиційний Фонд, які також давали гроші на будівництво. При визначенні частки в об'єкті незавершеного будівництва Покупця як кредитора у разі банкрутства Забудовника враховуватиметься лише сума, сплачена будівельною компанією. Тобто частка Покупця буде суттєво занижена.

На жаль, ідеальної схеми, що захищає права Покупця сьогодні в Україні немає, раніше ми писали про схемі купівлі квартири через Кооператив. Резюмуючи, хочеться сказати, що при таких важливих і дорогих покупках як квартира необхідно звертатися до фахівців.
Фахівці проконсультують з юридичної сторони процесу покупки, дадуть коментарі до договору або навіть узгодять із Забудовником внесення змін до нього.

Оскільки ми є партнерами будівельних компаній, наші послуги для Покупців абсолютно безкоштовні, а ціни та умови покупки ідентичні із Забудовниками. Якщо у Вас виникли запитання, зателефонуйте нам (048) 700-0-42 або замовте дзвінок із сайту.