Чому ми торкнулися теми шлюбного договору?

  • Минулого тижня у компанії Fresco була цікава угода: квартиру в одній з одеських новобудов купила клієнтка із Німеччини. Серед документів, необхідних для оформлення, вона мала шлюбний договір. За умовами цього документа, майно, яке вона набуває шлюбу, вважається її власним. І у разі розлучення з чоловіком вартість квартири, яку вона придбала, ділитися навпіл із чоловіком не буде, незважаючи на те, що покупка здійснювалася у шлюбі.
  • Періодично до компанії Fresco надходять запити від покупців, коли чоловік або дружина хочуть купити і оформити квартиру так, щоб це була їхня особиста власність. У таких випадках ми рекомендуємо звернутися до нотаріуса та укласти шлюбний договір. І лише після цього купувати нерухомість.

Як в Україні оформити шлюбний договір, щоб при розлученні зберегти свої нерви та свою нерухомість

Вважається, що шлюбний договір знадобиться тільки у разі розлучення: щоб не псувати один одному нерви під час розлучення, кожен із подружжя забирає лише те, що передбачено документом. Насправді, у шлюбний договір можна включити пункти, які регулюють фінансові та майнові відносини та «у мирні часи»: хто і за що платить, хто і в якому співвідношенні забезпечує дітей, на чиїй машині їздимо, за чиї гроші купуємо будинок та квартиру і т.д.

Але оскільки майнові суперечки виникають здебільшого під час розставання подружжя, про шлюбний договір найчастіше згадують під час розлучення.

Шлюбний договір в Україні 2

Що необхідно врахувати під час укладання шлюбного договору

  1. Щоб скласти зрозумілий, прозорий і вигідний для подружжя документ, радимо звернутися до професійного юриста. Він зможе врахувати всі нюанси, правильно описати майно, розділити зобов'язання та коректно сформулювати умови договору.
  2. Документ складається у нотаріуса лише у письмовій формі у трьох примірниках.
  3. Шлюбний договір можна укласти як до шлюбу, так і під час щасливого сімейного життя.
  4. Шлюбний контракт із іноземцем можна укласти і в Україні, і на батьківщині партнера. Але якщо, наприклад, за умовами договору один із подружжя залишатиметься з порожніми руками, це суперечитиме українському законодавству. І такий документ у нас вважають недійсним.
  5. Перелік документів, необхідних для укладання шлюбного договору:
    • паспорти;
    • ідентифікаційні коди;
    • свідоцтво про шлюб або довідку про подання заяви до РАГСу;
    • оригінали документів на все придбане зареєстроване майно.
  6. Розірвати договір або змінити його умови можна будь-якої миті. Для цього потрібно звернутися до нотаріуса із заявою про розірвання від подружжя.

Шлюбний договір в Україні 4

Обов'язкові пункти, які необхідно вказати у шлюбному договорі

Зазначимо, кожен випадок складання шлюбного договору індивідуальний. Радимо прислухатися до думки професійних юристів, які складатимуть текст документу та вноситимуть туди всі необхідні пункти. Нижче наголосимо на обов'язкових умовах шлюбного договору, які необхідно внести в документ, щоб при розлученні зберегти майно кожного з подружжя.

Шлюбний договір в Україні 3

  1. У документі слід зазначити, що певне майно належить конкретному чоловікові та в спільну власність не входить.
  2. Якщо, одружений, один із подружжя планує купувати нерухомість на своє ім'я, а шлюбного договору немає, краще укласти його перед покупкою. У цьому випадку, у контракті краще зазначити, що нерухомість, набута в шлюбі одним із подружжя, є за замовчуванням його (її) особистою власністю.
  3. У договорі слід зазначити, що ремонти та інші грошові вкладення, зроблені у квартиру в період шлюбу, не впливатимуть на право власності конкретного чоловіка.
  4. У контракті необхідно вказати перелік документів, що підтверджують право власності подружжя – так ви закріпите за собою своє майно. Самі документи або їх копії додайте до шлюбного договору.

Ми тезово розповіли про те, як захистити своє майно у разі розірвання шлюбу.

А якщо ви чи ваші дорослі діти готуються до щасливої ​​події життя – весілля, читайте у нашому блозі статтю як правильно вибрати квартиру для молодят.

Важко знайти романтичне місце для щасливого сімейного життя, ніж місто біля моря.

Вибирайте хорошу квартиру в якісних новобудовах Одеси.!