Причина таких колосальних втрат - низька енерговіддача радянських хрущовок. У хороших новобудовах енерго- та грошові витрати на опалення значно менші, ніж у будинках старих будівель.

Чому існує різниця між витратою теплової енергії у старих та нових квартирах?

Чому за опалення квартири в новобудові ми платимо менше, ніж за опалення «хрущовки»?

Щоб дізнатися про відповіді, читайте статтю.

Куди з хрущовок йдуть тепло та гроші

  1. Відсутні індивідуальні лічильники тепла
  2. Індивідуальний лічильник служить для того, щоб споживач оплачував ту кількість тепла, яке зайшло в його квартиру. У старих квартирах технічно складно встановити індивідуальні лічильники тепла через вертикальну систему опалення.

    У більшості хрущовок на один будинок встановлено загальний теплолічильник. Тому вартість тепла розподіляється на кожну квартиру пропорційно до її опалювальної площі. Споживач платить не лише за всіх, але й завжди — навіть коли не перебуває у квартирі протягом дня або кількох місяців.

    Витрати на опалення. Хрущовка vs новобуд 2

    У деяких старих багатоквартирних будинках не встановлені не лише індивідуальні, а й загальні теплолічильники. І мешканці оплачують повний тариф за розпечені батареї за плюсової температури або за трохи теплі — у лютий мороз.

    Оскільки тарифи підвищуються з кожним опалювальним сезоном, вартість тепла в будинках без лічильників збільшується в чотири-п'ять разів.

  3. Втрати тепла через зношені тепломережі
  4. Розподільчі та внутрішньобудинкові тепломережі України зношені на 70-80%.

    Витрати на опалення. Хрущовка vs новобуд 3

    А сімдесятирічні старі «хрущовки» не лише споживають надмірну кількість ресурсів, а й втрачають тепло:

    • 15% - у зношених розподільних мережах;
    • 5% - у застарілому устаткуванні котелень;
    • 20 – 30% через старі внутрішньобудинкові мережі.
  5. Гріється вулиця, але не квартири
  6. Зазвичай у будинках старої будівлі недостатньо утеплені зовнішні стіни та відсутні якісні енергозберігаючі двері та вікна у під'їздах. Через неякісні двері та вікна тепло не залишається всередині приміщення, а йде на вулицю.

    Витрати на опалення. Хрущовка vs новобуд 4

    За таких умов усі жителі багатоквартирних будинків старої споруди стають заручниками колишньої неефективної системи. При всьому бажанні люди не мають можливості економити не тільки тепло і свої гроші, але й природні ресурси, яких на Землі стає все менше.

    Усі втрати теплового ресурсу постачальники переклали на плечі мешканців «хрущовок», які платять фактично за «повітря». Вони не можуть регулювати подачу тепла: зменшувати споживання в теплу погоду або відключати опалення на час відпустки.

А що в новобудовах?

У нових житлових комплексах ситуація із платежами за опалення зовсім протилежна.

Чому власники квартир у новобудовах суттєво економлять тепло та гроші

  • будинки побудовані з урахуванням ефективних енергозберігаючих технологій;
  • тепловтрати зведені практично до нуля;
  • найчастіше стіни утеплюють мінеральною ватою, а це високоефективний теплозберігаючий матеріал, який до того ж сприяє звукоізоляції та нормальної циркуляції повітря;
  • у багатьох новобудовах зовнішні двері та вікна виготовлені з двокамерних склопакетів у п'ятикамерних профілях. Це зводить втрати втрати до мінімуму.

Розумна система опалення

У новобудовах є горизонтальна система опалення: кожна квартира обладнана індивідуальним теплолічильником.

Витрати на опалення. Хрущовка vs новобуд 5

Батареї обладнані термоголовками (гідравлічними клапанами) та терморегулювальними системами. Це дозволяє в ручному або автоматичному режимі підтримувати потрібну температуру в кімнатах. Деякі лічильники тепла обладнані функцією дистанційної передачі даних.

Витрати на опалення. Хрущовка vs новобуд 7

У квартирі новобудови можна відключити опалення, коли їдеш у відпустку. Або зменшити подачу тепла, коли вдень вирушаєш на роботу.
А якщо житло обладнане системою «розумний будинок», увімкнути опалення можна дистанційно і прогрівати квартиру перед поверненням додому.

Витрати на опалення. Хрущовка vs новобуд 6

Вартість опалення в «хрущовці» та в новобудові Одеси. Порівняння у цифрах

Компанія Fresco порівняла вартість опалення стандартної 2-х кімнатної хрущовки площею 47 кв. метрів (опалювальна — 46 кв.метрів) з квартирою аналогічної площі в новобудові ЖК «Альтаїр-2». Для розрахунку взяли січень – найхолодніший місяць в Одесі.

Двокімнатна квартира в «хрущовці» в середньому споживає за місяць 0,8 Гкал тепла.

Квартира, обладнана індивідуальним теплолічильником, у новобудові з утепленими стінами, з якісними енергозберігаючими металопластиковими вікнами та зовнішніми дверима споживає 0.4 гігакалорії.

З урахуванням абонплати, яку запровадили з листопада 2021 року, середній тариф на тепло сьогодні становить 1654,41 грн за гігакалорію (вартість може змінюватись в залежності від постачальника тепла)

Проста математика – і ми бачимо, що у січні за опалення «хрущовки» жителі заплатили 1323 грн. А за квартиру в новобудові, де іноді включали економ-режим опалення — 661 грн.

Вартість опалення в новобудові в 2 рази нижче, ніж у старій хрущовці!

Причому в новобудові люди живуть у теплих квартирах, а в багатьох хрущовках платять за ледь теплі батареї.

***

Компанія Fresco продає квартири в якісних новобудовах у всіх районах міста Одеси.

Наші будинки обладнані сучасними енергозберігаючими фішками - вони допоможуть вам суттєво економити на опаленні. А в умовах постійного підвищення ціни на газ економія буде дуже доречною!

Звертайтеся та заощаджуйте на приватних ріелторах – наші послуги оплачує не покупець, а забудовник.