Причина всіх цих бід одна. Ви купили житло у недобросовісного забудовника.

Держава нарешті взялася за довгобуди 2

Раніше звичайному покупцеві доводилося самому визначати «поганих дядьків» — інтуїтивно чи за відгуками колег на нещастя. Але з нового, 2022 року, за недбайливих забудовників серйозно взялася держава!

Кабінет Міністрів України зобов'язав місцеву владу скласти списки будинків-довгобудів.

Очікується, що цей крок:

  • допоможе звичайній людині не потрапити на вудку горе-обіцячів при купівлі нерухомості в новобудові;
  • змусить халатних будівельників швидше ввести свої довгобуди в експлуатацію, щоб не потрапити до «чорного» списку. А це наблизить наших співгромадян до отримання довгоочікуваного житла.

Критерії, за якими «проблемні» житлові комплекси потраплять до чорного списку

  1. Будівництво здійснюється за гроші покупців (фізичних та юридичних осіб) або через фонди фінансування будівництва
  2. Об'єкт не введений в експлуатацію через 2 роки після запланованої дати введення в експлуатацію, зазначеної у проектній документації або в договорі
  3. 2 роки на об'єкті не ведуться будівельні роботи
  4. Об'єкт має мінімум 5 поверхів - відповідає класу наслідків (відповідальності) CC2 та СС3*

*об'єкти класів СС1 (до 4-х поверхів включно) до чорного списку не увійдуть. В основному це приватні житлові будинки, таунхауси та котеджі.

Важливо! До списку вносяться об'єкти, які відповідають одночасно всім 4-м критеріям.

Держава нарешті взялася за довгобуди 3

Хто і коли формуватиме списки проблемних новобудов.

Складатимуть переліки довгобудів працівники обласних державних адміністрацій. Про це вони мали сповістити громадян ще до 25 грудня 2021 року на своїх офіційних сайтах.

Оформлятимуть списки до 15 квітня 2022 року. А до 15 травня реєстри неблагополучних житлових комплексів розмістять на сайтах та відправлять до Мінрегіону (Міністерство розвитку громад та територій). Установа опублікує на своїй офіційній сторінці загальний перелік довгобудів усієї України.

За статистикою, у країні понад 1000 недобудов. На кожен недобуд із чорного списку буде заведена «справа» з 17 пунктів — інформація про технічний стан об'єкта, кількість інвесторів, дані про замовника та причини зупинення будівництва.

Що спричинить створення чорного списку довгобудів?

  1. Матеріали списку зможе використовувати Міжвідомча робоча група для сприяння ошуканим інвесторам.
  2. Забудовники прагнутимуть швидше добудувати житлові комплекси, щоб не потрапляти до реєстру довгобудів та не псувати своєї репутації.
  3. Щоб не вляпатись, потенційні покупці зможуть самі перевірити, чи не внесено обраний ними житловий комплекс до списку довгобудів.
  4. Реєстр систематизує причини, через які недобудови не вводяться в експлуатацію. Це допоможе місцевій владі вирішити проблему комплексно.

Держава нарешті взялася за довгобуди 4

Що ми думаємо про створення офіційного списку недобудов

Загалом ми позитивно оцінюємо таку ініціативу держави. В тому числі тому, що в реєстр будуть вноситись об'єкти, які мають ознаки самовільної будови і будуються без повного пакета дозвільних документів.

Під категорію наслідків класу СС2 та СС3 попадають практично всі багатоквартирні житлові будинки. І всі вони будуть у чорному списку, якщо відповідають 3 додатковим критеріям, описаним вище.

Держава нарешті взялася за довгобуди 5що інвестори-покупці самостійно зможуть подавати інформацію для внесення до реєстру.

У той же час, на наш погляд, у постанові є обмеження, які не дозволять внести всі дійсно проблемні забудови до чорного списку.

  • Наприклад, складно підтвердити той факт, що будівельні роботи не ведуться протягом двох років. І якщо терміни здачі об'єкта затягнуті на два роки від дати, зазначеної в договорах з інвесторами, але при цьому по будівництву «гуляє» один робітник, це не дасть підстав для внесення до реєстру.
  • До реєстру не потраплять об'єкти, які залучали гроші інвесторів, не маючи всієї дозвільної документації. При цьому терміни закінчення будівництва в договорах не конкретні, дати надто відстрочені чи розмиті.
  • У перелік також не потраплять житлові комплекси, які якимось дивом, іноді корупційним, було введено в експлуатацію. Але за фактом будинки не підключені до комунікацій, електроенергії, міського водопроводу, каналізації тощо.

Держава нарешті взялася за довгобуди 6

Що робити покупцеві квартири в новобудові, щоб убезпечити себе від вкладення грошей у неблагополучне житло

На жаль, забудовники часто залучають гроші інвесторів, не отримавши дозволу на будівництво. Для потенційних покупців квартир – це ризики:

  • віддати гроші забудовнику та не отримати квартиру. Через те, що будинок будується без дозволу на будівництво або фактичне будівництво не відповідає тому, на що видано дозвіл, будову не зможуть ввести в експлуатацію або взагалі знесуть;
  • вкласти гроші у квартиру неблагополучного будинку або у будові низької якості. Невтішні наслідки такого придбання можуть відкритися лише тоді, коли ви віддасте гроші та оселитесь у квартиру.

Тепер, щоб уникнути ризиків вкладення грошей у проблемне житло, ви можете:

  • самостійно перевірити, чи не внесено об'єкт до офіційного чорного списку довгобудів;
  • проконсультуватися в експертів, які направлять вас до сумлінних забудовників та в «правильні» новобудови, що відповідають усім нормам

Держава нарешті взялася за довгобуди 7

Якщо ви хочете підібрати житло в курортному місті України, перлині біля Чорного моря та в «маленькому Парижі», як називають наше місто європейці, розглядайте тільки якісні новобудови Одеси.

Важливо! Як кажуть у нас в Одесі: «Це вам нічого не коштуватиме!» Наші послуги сплачує не покупець, а забудовник.

fresco.od.ua - офіційний партнер надійних будівельних компаній. Звертайтесь!