І вже в травні, після виходу документа, розпочався прийом заявок про намір отримати пільговий іпотечний кредит на придбання житла за рахунок грантових коштів

У цій статті ми розповімо:

  • про умови кредитування;
  • про те, хто може отримати пільговий іпотечний кредит;
  • які документи потрібні для подання заявки;
  • як можна подати заявку;
  • як пройшов перший розіграш пільгового кредиту на житло для переселенців.

Пільгова іпотека під 3% річних: Нова програма кредитування ВПО

KfW (нім. Kreditanstalt für Wiederaufbau - Кредитна установа для відновлення) - німецький державний банк розвитку зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні. Заснований 1948 року, банк нині є третім за величиною активів банком ФРН. За дорученням німецького уряду банк фінансує програми, є одним із провідних банків розвитку у світі, зокрема, активно працює з українською стороною. 80% акцій KfW належать федеральному уряду ФРН, 20% - федеральним землям ФРН.

Урядовий портал повідомляє: "Реалізація порядку створить можливість для внутрішньо переміщених осіб отримати пільгові кредити на прийняте в експлуатацію житло в сумі приблизно 40 тис. євро до 20 років під пільгові умови - 3% річних з розрахунком 63 кв. м загальної площі на сім'ю, виходячи з нормативної площі житла, яка становить 21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю", - пояснили в уряді.

У рамках проекту у 2021-2022 роках планується забезпечити житлом приблизно 680 сімей або 1768 осіб із числа внутрішньо переміщених осіб.

"Для отримання пільгового кредиту під 3% буде сформовано окрему чергу на базі існуючих реєстрів, що ведуться Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву та його регіональними управліннями.

При цьому важливо, що громадяни, які стоять у черзі, не виключатимуться з будь-якого реєстру Державним фондом та його регіональними управліннями до моменту фактичного отримання кредиту на придбання житла або покращення житлових умов з інших підстав.

Тобто, у разі попадання в чергу за згодою з KfW, особа одночасно зберігає своє місце у черзі, що склалася Державним фондом та його регіональними управліннями до моменту отримання житла", - заявила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Драганчук.

Для забезпечення справедливої ​​участі, відбір переможців з числа кандидатів, які будуть перебувати у черзі, відбуватиметься шляхом випадкового вибору, який проводиться за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення, що відповідає вимогам законодавства щодо захисту персональних даних.

Переможці самостійно обирають об'єкти, які можна придбати за кошти кредиту. Об'єктами кредитування будуть квартира в багатоквартирному житловому будинку або одноквартирний житловий будинок при умови, що такий багатоквартирний або одноквартирний житловий будинок прийнято в експлуатацію не більше 35 років тому або реконструйовано не більше 25 років тому.

Пільгова іпотека під 3% річних: Нова програма кредитування ВПО

Хто може претендувати на пільгову програму кредитування?

Взяти участь можуть ВПО, які відповідають таким вимогам:

  • У них та членів їхньої сім'ї немає права власності на нерухомість (незалежно від метражу) на підконтрольній території України (перелік населених пунктів, розташованих на непідконтрольній території України та на лінії зіткнення можна знайти );
  • ВПО та члени їхньої сім'ї не отримували раніше державну допомогу/компенсацію/кредит на пільгових умовах на житло на підконтрольній території України
  • Можуть підтвердити свою платоспроможність — тобто після сплати щомісячного внеску за кредитом та відсотками залишок середньомісячного доходу одержувача та повнолітніх членів сім'ї не повинен бути меншим за загальний показник прожиткового мінімуму - на даний момент — 2189 грн.;
  • Далі згоду на доступ до своєї кредитної історії та/або передачу даних у бюро кредитних історій;
  • Можуть внести свою частину внеску за покупку.

Які умови отримання кредиту?

  • Кредит надається на строк до 20 років, але не більш як до досягнення пенсійного віку. Важливо враховувати, що нормативна площа житла – 21 кв. м на особу, додатково 10,5 кв. м на сім'ю
  • Надається потрібна сума, згідно з цінами за кв. м. При цьому вартість 1 кв. м не має перевищувати встановленої граничної вартості.
  • Необхідно буде сплатити за свій рахунок вартість площі житла, що перевищує нормативну площу або вартість.
  • Можна самостійно вибрати об'єкти, де хочете придбати житло за кредитні кошти.
  • У день укладання кредитного договору необхідно внести на свій особистий рахунок не менше ніж 6% вартості житла. А також вартість площі житла, що перевищує нормативну, якщо така є. За деталями можна звернутися в “Держмолодьжитло” за телефоном 044 363 10 81 або на email: [email protected].

Розмір можливого кредиту

Розмір можливого кредиту розраховується за такою формулою:

нормативна площа житла * вартість 1 кв. метри житла

Нормативна площа визначається таким чином: 21 кв.м. житла на кожну особу + 10,5 кв.м. на сім'ю.

Сім'я з однієї особи: 21+10,5=31,5 кв.м.; з двох: 21+21+10,5=52,5 кв.м. і т.д.

Також площа розраховується лише на ВПО. Якщо в сім'ї з двох чоловік лише один — ВПО, то й площа буде 31,5, а не 52,5 кв.м.

Вартість 1 кв. житла не може перевищувати граничний показник для певного населеного пункту, відповідно до указу о показниках опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах України.

Розраховується він згідно показникам по кожній області, помноженим на певний коефіцієнт. Для м.Одеси та Одеської області він становить 1,75. Усереднена вартість 1 кв.м, таким чином, становить 13 449 грн.

Якщо обране житло перевищуватиме максимальну площу, або буде дорожчим за граничний показник за кв.м. — таке перевищення потрібно буде оплачувати самостійно.

Як подати заявку онлайн?

Для того, щоб подати заявку онлайн, необхідно авторизуватися в електронному кабінеті або зареєструватися на порталі "Дія".

Пільгова іпотека під 3% річних: Нова програма кредитування ВПО

Покрокова інструкція:

  1. Необхідно зареєструватися або авторизуватися в кабінеті громадянина на https://diia.gov.ua/ за допомогою електронного підпису або BankID (Ощадбанк, ПриватБанк, Монобанк).
  2. Перевірити правильність своїх даних у профілі користувача, за необхідності їх потрібно актуалізувати.
  3. На порталі необхідно заповнити заяву. Всі дані, крім РНУКПН та номера довідки переселенця (ВПО) членів сім'ї, підтягуються автоматично або вибираються зі списку.
  4. Після того, як дані про членів сім'ї переселенця перевірять в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО, - можна буде надіслати заяву на розгляд до “Держмолодьжитля”.
  5. “Держмолодьжитло” розгляне заяву протягом одного робочого дня та повідомить про результат розгляду в кабінеті громадянина та на електронну пошту.
  6. Якщо було затверджено відмову у внесенні до реєстру кандидатів, можна буде внести зміни до заяви та подати її ще раз.

Час подачі заявки: 10 хвилин.

Вартість заявки: безкоштовно.

Термін надання послуги: 1 робочий день.

Пільгова іпотека під 3% річних: Нова програма кредитування ВПО

Як подати офлайн-заявку?

Якщо у кандидата є бажання подати заяву особисто, необхідно заповнити відповідну форму Заяви письмово та звернутися з нею до регіонального управління / іпотечного центру “Держмолодьжитло”. Форма Заяви розміщена ТУТ.

Які документи потрібні для отримання кредиту

Для отримання кредиту після підбиття результатів вже Переможець подає до регіонального управління Фонду такі документи:

  • заява про надання кредиту;
  • копії паспортів громадянина України переможця та повнолітніх членів його сім'ї (за наявності технічної можливості — електронних паспортів);
  • за відсутності в паспорті відомостей про зареєстроване місце проживання — довідку про реєстрацію місця проживання — крім осіб з реєстрацією на тимчасово окупованих територіях (на даний момент не врегульовано питання про подання документів ВПО, які не мають реєстрації — ми також очікуємо на роз'яснення від Фонду);
  • копії ІПН;
  • інформацію або витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно про наявність або відсутність у власності житла (зроблене не пізніше ніж за 2 дні до подання документів);
  • документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідка з місця роботи всіх повнолітніх членів сім'ї за останні 6 місяців з помісячним розбивкою або відомості з податкової суми виплачених доходів та утриманих податків, а також інші документи, що підтверджують доходи членів сім'ї кандидата);
  • /li>
  • писемна згода кожного повнолітнього члена сім'ї, на якого розраховується розмір кредиту, про включення його до розрахунку розміру кредиту (у довільній формі);
  • документи (за наявності), що підтверджують родинні стосунки між особами, на яких розраховується розмір кредиту;
  • попередній договір про придбання житла;
  • копії довідок ВПО Переможця та членів сім'ї.

Причини для відмови у наданні кредиту:

  1. переможець не відповідає одному або декільком критеріям, зазначеним вище;
  2. документи для отримання кредиту не подано, або подано не повністю, або не відповідають вимогам, передбаченим Порядком;
  3. переможцем або позичальником надано документи з неправдивою інформацією;
  4. документи подано з порушенням терміну подачі (нагадаємо, офіційно він не встановлено).

Пільгова іпотека під 3% річних: Нова програма кредитування ВПО

Перших переможців програми іпотечних кредитів вже вибрано.

21 липня Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло) визначив перших 150 переможців програми пільгових іпотечних кредитів під 3% для внутрішньо переміщених осіб. Переможці визначалися шляхом випадкового вибору генератора випадкових чисел RandomPicker. Переможці отримають кредити в рамках коштів першого траншу на загальну суму 5 млн євро.

Щодо термінів проведення другого розіграшу, повідомляється, що наступні визначення переможців будуть проводитися не рідше одного разу на чотири місяці.

“Звичайно, ми хотіли б провести наступний відбір і раніше. З банком та імплементаційним консультантом узгодили, що наступний відбір відбуватиметься після того, як будуть освоєні (видані позичальникам) не менше ніж 80% коштів попереднього траншу. Тобто ми отримали 5 млн євро, освоїли з них 4 млн, тоді і даємо запит на наступний транш”, — пояснив голова Держмолодьжитлу.

На дату написання статті зареєстровано близько 19 тисяч заяв на отримання пільгового кредиту. Спираючись на ці дані, можна зробити висновок, що ймовірність отримання пільгового кредиту становить близько 1%, тобто один із 125 учасників отримує кредит.

Якщо ви в процесі пошуку квартири в новобудові Одеси, ми будемо раді допомогти вам зробити вибір.

Зателефонуйте нам (093) 170-32-42 або замовте дзвінок з нашого сайту, це безкоштовно!

А також чекаємо на Ваші повідомлення в інстаграм @fresco.od.ua