Для розв'язання проблеми забезпечення житлом і було розроблено програму іпотечного кредитування еОселя. Насамперед для військовослужбовців, медиків і освітян із пільговими умовами за кредитом. У другу чергу - для внутрішньо переміщених сімей і всіх громадян України, незабезпечених житлом.

Які умови за кредитом?

Відсоткова ставка

Програмою передбачено базову фіксовану ставку в розмірі 7% річних і пільгову ставку в розмірі 3% річних.

Пільгова ставка 3%

Фиксированная ставка 7%

Для:

- військовослужбовців ЗСУ, СБУ, нацгвардії, поліції…

- медиків

- педагогів

- наукових співробітників

Для:

- ветеранів війни та членів їхніх сімей

- внутрішньо переміщених осіб

- для ВСІХ громадян України, які забезпечені житлом нижче норми

При цьому, у разі якщо пільговик, якому було видано кредит за ставкою 3%, наприклад, звільнився зі служби, то для нього починає діяти базова ставка 7%.

Вимоги до кандидата на отримання кредиту

В власності кандидата та членів його сім'ї має бути менше, ніж 52,5 кв. метра загальної площі житлової нерухомості плюс по 21 квадратному метру на кожного додаткового члена сім'ї.

Тобто сім'я з двох осіб володіє квартирою (або приватним будинком) площею меншою за 52,5+21 = 73,5 квадратних метри, тобто - така сім'я може отримати пільговий кредит.

Склад сім'ї

Допустимий розмір житла у володінні

1 особа

52,5 кв. метра

2 особи (чоловік і дружина; мати з дитиною)

73,5 кв. метра

3 особи (чоловік, дружина і дитина)

94,5 кв. метра

4 особи (чоловік, дружина і двоє дітей)

115,5 кв. метра

При цьому, НЕ враховується нерухомість, розташована в районі бойових дій і територіях, що перебувають під окупацією.

Строк кредита

Максимальний термін, на який можна отримати кредит - 20 років. При цьому вік кандидата на момент повного погашення кредиту має бути меншим за 70 років.

Тобто, якщо зараз вам 55 років, то максимальний термін кредиту для вас - 15 років.

Власний початковий внесок

Мінімальний розмір власного початкового внеску, який необхідно сплатити за квартиру - 20 відсотків. Відповідно, максимальний розмір наповнення за кредитом - 80% від вартості квартири.

Максимальна сума кредиту

У розрахунку максимального розміру кредиту беруть участь два показники: гранична вартість квадратного метра і нормативна площа житла.

Гранична вартість квадратного метра визначається як усереднена вартість будівництва в тому регіоні, де купується квартира, помножена на коефіцієнт. Для Одеси цей коефіцієнт становить 2.5, а усереднена вартість будівництва 15331.00 гривень за кв. метр.
Відповідно, для Одеси гранична вартість 38327.5 гривень за квадратний метр загальної площі житла.

Нормативна площа квартири визначається виходячи з кількості членів сім'ї, з розрахунку 52,5 кв. метра на першого члена і по 21 кв. метру на кожного додаткового.

Якщо квартира, що купується, перевищує норматив за площею або вартістю квадратного метра, то таке перевищення покривається за рахунок власного першого внеску покупця.

Ще важливе уточнення, що навіть якщо будинок розташований за межею міста Одеси і юридично належить до населеного пункту, який розташований на відстані 15 кілометрів від межі міста, то гранична вартість квадратного метра зберігається така сама як і для Одеси.

Це дає можливість купити квартиру на Таїрова оформивши кредит еОселя в 53 Перлині Кадорр на Архітекторській, ЖК Таїровські Сади, Акварель 2;

и купити новобудову в Селища Котовського оформив кредит еОселя в 59 Перлині на Сахарова, ЖК Чайка Люкс, ЖК Смарт Сіті, ЖК Золота Ера.

Додаткові витрати

У процесі придбання нерухомості виникає низка додаткових витрат. Це оцінка квартири, нотаріальні послуги, державне мито, збір до Пенсійного фонду.

Детально ми розповідали про витрати під час купівлі квартири на вторинному ринку та новобудови в нашій статті - Витрати під час купівлі квартири.

Крім витрат, пов'язаних із купівлею, виникають витрати, пов'язані з оформленням кредитного договору та договору іпотеки.

Комісія банку за видачу кредиту - 0,5% від суми кредиту.

Квартиру необхідно щорічно страхувати від ризиків пошкодження. Ставка - 0,25% від вартості квартири.
За бажанням покупця додатково може бути оформлено страховку від ризиків пошкоджень унаслідок воєнних дій. Ставка - 1% від вартості квартири.

Скільки потрібно грошей для купівлі квартири в кредит за програмою еОселя?

Щоб зрозуміти скільки необхідно власних грошей для оформлення квартири в кредит, ми вирішили зробити розрахунок на прикладі купівлі однокімнатної квартири в Одесі. Це найчастіший запит.

За основу взяли компактну однокімнатну квартиру, площею 34 квадратних метри. Водночас на ринку є пропозиції і смарт-квартир, площею 25-30 квадратних метрів. Про те, що таке смарт-квартира, їхні особливості та переваги, у нашій статті - в Смарт-квартири та студії.

Така площа менша за нормативну навіть для сім'ї з однієї людини (52,5 квадратних метра).

Під час розрахунків ми орієнтувалися на вартість в еквіваленті близько 1000 Доларів за квадратний метр за курсом НБУ. Це адекватна вартість на здану новобудову в спальному районі. Така ціна за квадратний метр менша за нормативну для Одеси (38327.5 гривень за квадрат).

У такому разі наповнення за кредитом становитиме 80% від вартості квартири, тобто Один мільйон гривень, а власних коштів необхідно буде внести 20% - 250 тисяч гривень.

Залежно від пільгового статусу і, відповідно, кредитної ставки, щомісячний платіж становитиме для пересічних громадян - 7600 гривень, для пільговиків - 5500 гривень. У цю суму входить як погашення кредиту, так і відсотки. Під час розрахунків ми використовували схему погашення кредиту - ануїтет (однаковий щомісячний платіж, що включає як погашення тіла кредиту так і відсотків).

Додаткові витрати складуть 43 тисячі гривень. Ми не включали страховку від військових дій. Вона додатково коштуватиме ще 12500 гривень.

Підсумкова сума, необхідна для початкового платежу і витрат - 293 тисячі гривень. Детальні розрахунки ми навели в таблиці:

Параметри квартири

Площа

Ціна за кв.м

Вартість

34.00 кв.м

36,765 грн.

1,250,000 грн.

Параметри кредиту

Власний внесок

Сума кредиту

250,000 грн.

1,000,000 грн.

Щомісячний платіж за кредитом

ставка 3%

5,526 грн.

ставка 7%

7,624 грн.

Додаткові витрати

Послуги та податки

Ставка

Сумма

Послуги оцінки

2,000грн.

Послуги нотаріуса

8,000грн.

Державне мито

1%

12,500 грн.

Збір до пенсійного фонду

1%

12,500 грн.

Комісія за видачу кредиту

0.5%

5,000 грн.

Страховка квартири

0.25%

3,125 грн.

Усього додаткових витрат:

43,125 грн.

Усього початковий внесок + дод. витрати

293,125 грн.

Які платежі за кредитом еОселя?

Для зручності розрахунків платежів за кредитом, початкового власного внеску та додаткових платежів за кредитом еОселя ми розробили Кредитний калькулятор.

Щоб зробити розрахунки - відкрийте його за посиланням
Калькулятор еОселя

Достатньо лише заповнити площу і ціну за квадратний метр квартири, яку бажаєте придбати в кредит, вибрати кількість членів у Вашій родині і всі інші розрахунки будуть зроблені автоматично.

Збережіть собі посилання на наш сайт, щоб швидко зробити розрахунок у майбутньому.

Яку квартиру можна купити в кредит еОселя?

Кредит можна отримати тільки на квартиру в багатоквартирному будинку. Індивідуальні приватні будинки під дію програми не потрапляють.

При цьому отримати кредит можна як на квартиру в споруджуваному будинку, у зданій новобудові, так і на житло "вторинного" фонду.

Але є обмеження у "віці" будинків в обласних центрах - будинок має бути не старшим за 10 років. Одеса є обласним центром. Тому для участі в програмі підходять будинки, введені в експлуатацію у 2014 році й пізніше.

Як купити новобудову за програмою еОселя?

Щодо новобудов, - їх можна розділити на дві групи - здані та ті, що будуються.

Для купівлі квартири в кредит в споруджуваному Житловому комплексі необхідно, щоб Забудовник пройшов акредитацію в банку. На момент написання цієї статті (січень 2023 року) жоден з споруджуваних в Одесі Житлових комплексів не пройшов такої акредитації.

Квартири в зданих новобудовах в Одесі підходять під дію програми еОселя. Процес їх купівлі складається з двох етапів: компанія забудовник оформляє право власності на квартиру на себе, потім оформляється нотаріальний Договір купівлі-продажу квартири на Вас.

Як отримати кредит еОселя?

Сначала нужно подать заявку через приложение Дія, в меню "Услуги" - "еОселя"

Кредит еОселя на купівлю квартири в Одесі 2

На момент написання цієї статті (січень 2023 року) можливість подати заявку була тільки для військовослужбовців, медиків і педагогів.

Кредит еОселя на купівлю квартири в Одесі 3

У процесі формування заявки, необхідно буде вказати сімейний статус, Дія запросить приєднати дружину або чоловіка до заявки: тому рекомендуємо подавати заявку спільно.

Кредит еОселя на купівлю квартири в Одесі 4

Автоматично буде проведено перевірку за реєстром на наявність об'єктів нерухомості.
Потім автоматично підтягнуться суми доходу за останні три місяці.

Потім необхідно вказати інформацію про дітей.

Наступний найважливіший етап, який потребує підготовки ще до початку оформлення заявки. Необхідно вказати дані РЕАЛЬНОГО об'єкта нерухомості, який продається.

Кредит еОселя на купівлю квартири в Одесі 5

На останньому етапі зі списку вибрати банки, в які хочете направити заявку на розгляд.

Кредит еОселя на купівлю квартири в Одесі 6

Після відправлення заявки в банки, протягом доби приходить відповідь від банків. Якщо відповідь позитивна, Банк запросить перелік оригіналів документів, які необхідно буде надати. У тому числі документи на об'єкт нерухомості.

Позитивне рішення дійсне тільки протягом 30 днів, якщо протягом 30 днів квартира не куплена, рішення анулюється і процедуру доведеться пройти з початку.

Щоб підібрати квартиру в зданій новобудові замовте безкоштовний дзвінок з нашого сайту. Ми є партнерами будівельних компаній Одеси, вони оплачують нашу роботу, тому для Вас наші послуги безкоштовні.