З італійської, французької та іспанської слово апартаменти перекладається як квартира.
Термін Апартаменти в американській англійській означає відокремлене приміщення для проживання однієї сім'ї з кухнею та як мінімум одним санвузлом, яке розміщено в будівлі спільно з іншими апартаментами.

Апартаменти це квартира чи ні? 2

У США та Канаді апартаменти розміщуються в Apartments buildings. Це будівлі є комплексом апартаментів, які здаються в оренду. Іноді всім будинком володіє одна особа, компанія чи інвестиційний фонд. Це аналог прибуткового будинку. Але часто кожен окремий апартамент має свого власника. При цьому такий власник може передати свої апартаменти керуючої компанії, яка займається обслуговуванням усієї будівлі та наповненням орендарями.

Як визначено Апартаменти та Квартира у законодавстві України?

Згідно з державними будівельними нормами ДСП В2.2.-24-2009 “Будівлі та споруди. Проектування висотних житлових та громадських будівель” апартаменти - це квартири для тимчасового проживання людей із високим рівнем сервісу.

Термін квартира визначено статтею 382 Цивільного кодексу України та позначає ізольоване житло в житловому будинку, призначене та придатне для постійного в ньому проживання.

Оскільки апартаменти не призначені для постійного в них проживання, вони мають статус нежитлового приміщення. В апартаментах неможливо зареєструвати місце проживання.

Апартаменти це квартира чи ні? 3

Чому деякі забудовники будують та продають апартаменти, а не квартири?

Первопричина - у цільовому призначенні земельної ділянки, а також у зв'язку із затвердженим зонінгом та генеральним планом міста Одеси. Для будівництва багатоквартирного будинку необхідно, щоб земельна ділянка на якій планується забудова належала до житлової зони. І додатково така житлова зона має бути призначена для відповідної багатоповерхової забудови.

Апартаменти це квартира чи ні? 4

Житлові зони бувають 5 видів:

  • Ж-1 для індивідуальних житлових будинків
  • Ж-2 для зблокованих житлових будинків, висотою до 3 поверхів
  • Ж-3 для багатоквартирних будинків висотою від 4 до 10 поверхів
  • Ж-4 для багатоквартирних будинків висотою від 10 до 16 поверхів
  • Ж-5 для багатоквартирних будинків без обмеження поверховості

Також багатоквартирні будинки можуть бути побудовані в ділових зонах, наприклад, Г-1, Г-2…

Апартаменти це квартира чи ні? 5

Але прибережні території Одеси відносяться до рекреаційних (Р), курортно-лікувальних (КЛ), курортних зон для відпочинку та туризму (КВТ). Відповідно на таких земельних ділянках може бути збудований санаторій або комплекс апартаментів. А окреме приміщення в такій будівлі і буде апартаментами.

Такими об'єктами, що будуються сьогодні в Одесі, є, наприклад, KANDINSKY RESIDENCE, Каліпсо від Гефест.

Яка різниця у комунальних тарифах для квартири та апартаментів?

Апартаменти це квартира чи ні? 6

Якщо ще недавно вода та енергоносія для населення продавалися з дисконтом до ринкової вартості, то сьогодні такі дисконти практично скасовані.
Постановою Кабінету Міністрів України №867 від 19 жовтня 2018 року з 1 листопада 2018 року було встановлено знижувальний коефіцієнт 0,6943 щодо вартості газу для промислових споживачів, з 1 травня 2019 року такий коефіцієнт становить 0,8. З 1 січня 2020 року всі дисконти для населення скасовуються.

Апартаменти це квартира чи ні? 7

8 листопада 2018 року Інфоксводоканал затвердив нові тарифи на водопостачання та водовідведення. Так тариф для підприємств (21,95 грн./м.куб.) нижчий ніж для населення, що проживає в багатоквартирних будинках і має прямі договори (23,52 грн./м.куб.).

Апартаменти це квартира чи ні? 8

Згідно із Законом “Про ринок електричної енергії” Україна переходить на нову модель ринку, коли виробництво та розподіл електроенергії буде розділено. Вже з 1 липня 2019 року необхідно буде укласти договори як на постачання, так і на розподіл електроенергії. Тарифи формуватимуться виходячи із ситуації на ринку і більше не регулюватимуться державою. Різниця в оплаті за електроенергію для населення та підприємств може бути лише у нічному тарифі, який скасували для підприємств з 1 січня 2019 року, але поки що не скасували для населення.

Яка різниця у оподаткуванні апартаментів та квартири?

Власники нерухомості в Україні зобов'язані щороку сплачувати податок. Розмір податку прив'язаний до мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року. А ставку податку встановлюють місцеві органи самоврядування. В Одесі – міською радою.

Апартаменти це квартира чи ні? 9

У 2019 році фізичні особи оплачують за 2018 рік. Мінімальна заробітна плата в Україні на 1 січня 2018 року становила 3723 гривні.

Ставки податку встановлені Рішенням Одеської міської ради 18.07.2018 року у розмірі:

  • для житла – 0,1% від мінімальної заробітної плати (3,72 грн. за квадратний метр площі)
  • для нежитлових приміщень – 1% мінімальної заробітної плати (37,2 грн. за кв. метр)

Для власників житла також існують певні пільги, про них і про те, як можна уникнути сплати податку, прочитайте у статті Як економити на податку на нерухомість.

Податки при продажу апартаментів та квартири

У разі купівлі-продажу нерухомості власник фізичної особи сплачує податок з доходу та низку інших зборів та обов'язкових платежів. Докладніше про всі такі витрати у статті Витрати на покупку квартири.

Ставка податку - 5% від вартості нерухомості, але не нижче за оцінну вартість. Для власників квартир може застосовуватись пільга, якщо період володіння перевищує 3 роки. Для власників апартаментів такої пільги немає.

Конструктивні відмінності апартаментів від квартир

При проектуванні та будівництві новобудов в Одесі Забудовники змушені дотримуватися жорсткіших нормативів щодо освітленості квартир , теплоопір будівлі, наявність опалення, щільність забудови та деякі інші, які вони не зобов'язані дотримуватися при будівництві комплексу апартаментів.

Апартаменти це квартира чи ні? 10

Тому перед покупкою апартаментів рекомендуємо ретельніше вивчити проект і запросити спеціаліста. Тим більше, що послуги такого спеціаліста можуть бути для Вас абсолютно безкоштовні !
Зателефонуйте нам та отримайте повний супровід купівлі апартаментів або квартири в новобудовах Одеси починаючи від процесу індивідуального підбору об'єкту під Ваш запит до підписання договору із Забудовником та проведення оплат!