Проект Хабитат 67

Визначний житловий комплекс «Хабітат-67» був побудований ще в 1967 році в Монреалі.
Будівля була спроектована архітектором Моше Сафді.
Цей проект був побудований для однієї з великих світових виставок «Експо-67», але й у наш час він залишається унікальною пам'яткою архітектури та надихає архітекторів, гостей міста та його мешканців.

Хабітат 67

Якщо ви сумнівалися в тому, що багатоквартирний будинок на території щільної забудови може бути комфортним і особливим, цей проект розвіє всі ваші побоювання. Комплекс спроектований у стилі бруталізму. У перекладі назва «Хабітат» означає «Середовище проживання», а задумом експериментального проекту стало втілення ідеї про ідеальний житловий будинок з оптимальними умовами проживання. Сама будівля була збудована з 354 кубів, які становлять, здавалося б, хаотичну комбінацію. Проте всі 146 квартир, що входять до складу комплексу, відрізняються за площею та конфігурацією. А подібне розміщення секцій дозволяє розмістити терасу кожної квартири на даху нижньої квартири. Унікальна споруда відкриває море перспектив місцевих жителів. Завдяки вдалому розташуванню кубів, мешканці всіх квартир спостерігають вигляд у три сторони. Будинок розташований біля самої гавані, і всі жителі комплексу можуть милуватися чудовим пейзажем.

Habitat-67

Таким чином, будівля, яка замислювалася, як доступне житло з власним куточком природи на терасі, стало видатною пам'яткою та всесвітнім надбанням. Залишається сподіватися лише на те, що фантастична будівля, створена майже 50 років тому, надихне архітекторів усього світу і незабаром доступне житло по всьому світу можна також віднести до категорії пам'яток архітектури.

Хабітат 67 Середа проживання