У попередній статті ЯК КУПИТИ КВАРТИРУ В НОВОБУДАННІ ОДЕСИ? ПРОЦЕС КУПІВЛЕННЯ КВАРТИРИ — КРОКОВИЙ АЛГОРИТМ ми розповіли про алгоритм купівлі квартири в новобудові Одеси. Відмінності у схемі покупки починаються з підготовки договору придбання. Для підготовки договору потрібно перекласти паспорт українською мовою та отримати податковий код в Україні.

Переклад паспорта українською мовою та нотаріальне засвідчення цього перекладу.

Переведення паспорта в Україні здійснюється бюро перекладів за наявності оригіналу паспорта з позначкою про перетин кордону України. Бюро перекладів зазвичай організовує та нотаріальне засвідчення такого перекладу.
Така процедура займає близько 30 хвилин і коштує близько 10 доларів США.

Велика кількість таких бюро перекладів сконцентрована у центральній частині міста в районі вулиць Дерибасівська, Ланжеронівська, Грецька.

Як іноземцю купити квартиру в Одесі 2

Отримання податкового коду в Одесі іноземцю.

Тут є два шляхи: подати документи самостійно або скористатися послугою юриста.
Якщо самостійно, то:

  1. Необхідно заповнити Облікову картку 1ДР. У тому числі необхідно вказати місце народження, місце проживання (з поштовим індексом), податковий номер у країні громадянства. Шаблон можна завантажити за посиланням http://zakon1 .rada.gov.ua/laws/file/text/58/f470724n316.doc З тим як заповнювати можна ознайомитись у Положенні про реєстрацію фізичних осіб за посиланням http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z1306-17/paran7#n7
  2. Особисто надати заповнену облікову картку до податкової інспекції за адресою Французький бульвар, 7 у приймальний час (понеділок та четвер з 9-30 до 13-00). Додатково подати копію паспорта та копію нотаріально завіреного перекладу паспорта українською мовою. При собі мати для пред'явлення оригінали цих документів.
  3. Протягом трьох робочих днів інформацію буде внесено до реєстру та податковий код присвоєно. Це здійснюється безкоштовно.
  4. Знову звернутися до податкової маючи при собі оригінал паспорта та переведення паспорта та отримати документ – довідку про присвоєння податкового коду. Довідка видається безкоштовно.

Для наших клієнтів, хто купує квартири в новобудовах Одеси ми допомагаємо пройти цей шлях за символічна винагорода. Результатом буде отримання такого документа:

Як іноземцю купити квартиру в Одесі 3

Другий шлях – вдатися до послуг юриста. Це особливо актуально, якщо час перебування в Одесі обмежений. Для того, щоб юрист зміг діяти від Вашого імені, йому знадобиться нотаріальна довіреність. Така довіреність може бути оформлена як в Україні, так і за кордоном. В Україні її вартість 15 доларів США. Послуги юриста щодо отримання податкового коду в середньому коштують 50 доларів США.

Відкриття інвестиційного рахунку.

Інвестиційний рахунок - рахунок зі спеціальним режимом роботи, який відкривається громадянам іноземних держав у банках України для здійснення інвестицій та, в подальшому, повернення таких інвестицій. Такий інвестиційний рахунок відкривається у двох валютах в Українській гривні та іноземній валюті (у тій валюті, в якій гроші надходитимуть до України). Надалі валюта конвертуватиметься у гривні на міжбанківському валютному ринку України. Тому ми рекомендуємо “заводити” в Україну ту валюту, обсяг торгів за якою максимальний, відповідно маржа та можливі курсові втрати мінімальні, – це Долари США та Євро.

Як іноземцю купити квартиру в Одесі 4

Лише деякі будівельні компанії Одеси мають валютний рахунок та можливість прийняти валюту з-за кордонів України від громадян іноземних держав. У такому разі етап відкриття інвестиційного рахунку та все, що з цим пов'язане можна опустити.

Ми ж розглянемо універсальний шлях покупки з використанням інвестиційного рахунку, за яким можна придбати квартиру як у забудовника, так і фізичної особи.

Важливий момент при відкритті рахунку – вибір банку. Справа в тому, що не всі банки в Україні обслуговують громадян іноземних держав, а ті, які обслуговують, найчастіше роблять це лише в деяких своїх відділеннях.

Ми зможемо порекомендувати Вам кілька надійних банків в Україні, що входять до європейських банківських холдингів.

Як іноземцю купити квартиру в Одесі 6

Для відкриття рахунку знадобиться нотаріально засвідчений переведення паспорта українською мовою, податковий код (не обов'язковий, але бажаний), оригінал паспорта та особиста присутність. Зазвичай відкриття рахунку є безкоштовним.

Підписання договору купівлі квартири.

Процес, що передує підписанню договору, вибір квартири, бронювання її, внесення грошового авансу та погодження умов договору, докладно описаний у статті ЯК КУПИТИ КВАРТИРУ В НОВОДІЙЦІ ОДЕСИ? ПРОЦЕС ПОКУПКИ КВАРТИРИ — КРОКОВИЙ АЛГОРИТМ.

Як іноземцю купити квартиру в Одесі 8

Ми повністю супроводжуємо по всьому цьому процесу, наші послуги безкоштовні.

Переказ або ввезення валюти в Україну.

Тут є два шляхи – перерахувати гроші безготівковим переказом за системою SWIFT або привезти готівку в Україну.

Перерахування може тривати від одного до трьох робочих днів. Комісія за здійснення платежу завіситиме як від тарифів Вашого банку за межами України, так і від банків кореспондентів. У середньому це 40 доларів США.

Додатково, банки в Україні стягують комісію за зарахування коштів на валютний інвестиційний рахунок. Така комісія коливається у діапазоні 0,5-1% від суми.

Як іноземцю купити квартиру в Одесі 5

Якщо віддасте перевагу шляху не переведення, а ввезення валюти в Україну, то валютні цінності необхідно обов'язково декларувати на кордоні для того, щоб мати можливість внести валюту на інвестиційний рахунок через касу банку. При прийомі готівки банк ставить відмітку на декларації розмір валюти, прийнятої на рахунок. Банк відмовитиме в операції внеску готівки у разі відсутності належних документів або якщо документи будуть на меншу суму.

Можливі й інші способи "заведення" валюти в Україну, проконсультуйтеся у нас, якщо запропоновані вище Вам не підходять.

Конвертація валюти у гривню.

Обмін іноземної валюти на гривню відбувається за дорученням банку на міжбанківському валютному ринку України. Якщо заявку подати вранці до 10 години, то до обіду на рахунок буде зараховано гривню. Таку заявку слід подати на паперовому носії. Це може зробити довірена особа за нотаріально завіреною довіреністю. На момент написання цієї статті послуги інтернет-банкінгу для іноземців банки в Україні не надають.
Комісія за таку операцію становить у середньому від 0,3% до 0,5% від суми.

Як іноземцю купити квартиру в Одесі 7

Оплата за договором.

Для переведення гривні на користь будівельної компанії банку необхідно подати платіжне доручення, вказавши банківські реквізити забудовника та реквізити підписаного договору про покупку. Гроші в банківській системі України переводять зазвичай у середньому протягом 2 годин. Комісія за переказ зазвичай обмежена сумою у розмірі 30 доларів США.

Резюме.

Мабуть, це весь процес покупки квартири в житлових комплексах Одеси, що будуються. Загальна сума витрат складе в середньому 150 доларів США і від 0,8% до 1,5% від вартості квартири, що купується. Після завершення будівництва будинку Ви зіткнетеся з оформленням права власності на придбану квартиру, про цей процес та вартість можна дізнатися у нашій статті. ОФОРМЛЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА КВАРТИРУ В НОВОСТІ. КРОКОВИЙ АЛГОРИТМ.

Наші послуги на всіх етапах супроводу покупки безкоштовні, нашу роботу оплачують будівельні компанії. Якщо у Вас є плани придбання квартири в Одесі, замовте безкоштовний дзвінок з нашого сайту fresco.od.ua або напишіть нам, використовуючи месенджери Viber, Telegram, Facebook messenger (кнопки розташовані у верхньому меню мобільної версії нашого сайту). До зустрічі!