Оцінка ризику

Включає ідентифікацію, аналіз та оцінювання ризиків. Спочатку потрібно виявити джерела ризику, можливі наслідки та їх причини на підставі аналізу, історичних даних та експертної думки. Потім проаналізувати природу ризику та визначити його рівень. Потім оцінити рівень ризику прийнятний відповідно до внутрішніми критеріями ризику.

«Найбільший ризик, який можна взяти на себе — не брати жодних ризиків» Марк Цукерберг

Види ризиків при купівлі квартири в новобудові

При покупці квартири в новобудові ми виділяємо такі види ризиків:

  1. Юридичні. Пов'язані із законністю споруджуваного об'єкта будівництва та можливістю його прийняття в експлуатацію в майбутньому. Чи оформлені законні права на земельну ділянку, чи є технічні умови на підключення інженерних комунікацій, чи видано дозволи на виконання будівельних робіт, будівництво ведеться відповідно до затверджених містобудівних умов та обмежень, детального плану території та генерального плану? Про юридичні ризики ми вже писали у статті Як купити квартиру в новобудові, уникнувши ризиків!
  2. Виробничі. Пов'язані з можливістю спорудження об'єкта без дефектів. Чи має компанія досвід зведення подібних об'єктів? Чи витримуються будівельні норми та правила?
  3. Економічні. Пов'язані зі здатністю успішно вести продаж та фінансувати будівництво. Наскільки планувальні рішення квартир у цьому будинку затребувані ринком? Чи компанія затримувала будівництво і на який термін? Яка динаміка продажів? Який ступінь готовності вдома? Чи компанія забудовник пропонує гнучкі фінансові умови придбання?
  4. Політичні. Пов'язані зі здатністю або нездатністю впливати на прийняття необхідних рішень на рівні органів державної влади або місцевого самоврядування. До яких політичних сил належать власники та керівники будівельної компанії? Яким є розстановка політичних сил? Яким чином ситуація може змінитися і які настрої населення?

Тільки така комплексна оцінка може показати реальну картину та ймовірність успішного завершення будівництва будинку. В Україні в цілому та в Одесі зокрема, на жаль, є приклади, коли навіть об'єкти з усією необхідною дозвільною документацією заморожувалися через невдалі планувальні рішення квартир будинку. Після комплексної оцінки ризиків можна переходити до управління ними.

Які можливості управління ризиками і що застосовується для інвестування в новобуд?

Є чотири базові методи управління ризиками:

  • метод прийняття. Усвідомлене прийняття та утримання ризику.
  • метод відмови. Відмова від покупки об'єкта з надмірним ризиком;
  • метод передачі. Страхування або хеджування ризику. Ці інструменти не доступні на етапі, доки будинок будується. Страхові компанії відмовляються приймати такі ризики.
  • Класичний приклад - диверсифікація (“не тримай усі яйця в одному кошику”). Розподіл інвестиції в різні об'єкти, різних забудовників та/або в різні класи активів - доступний великим інвесторам. Іншим є зміна наслідків та ймовірності настання ризиків.

Як впливати на наслідки настання ризиків?

Якщо ми вирішили придбати квартиру в новобудові, наша зона впливу – договірні відносини з компанією забудовником. Зазвичай нам не доступна зміна схеми залучення інвестицій забудовником. Найчастіше ми можемо вибирати умови оплати та вносити незначні зміни до договору придбання.

Придбати квартиру в новобудові Одеси

При поетапній оплаті протягом терміну будівництва та невисокому розмірі первісного внеску ризики будуть значно меншими, ніж при 100% оплаті вартості квартири в момент підписання договору придбання. Якщо з будь-якої причини в процесі будівництва забудовник "заморозить" будівництво, інша будівельна компанія зможе добудувати будинок за рахунок зобов'язань інвесторів за їхніми договорами.

Іноді забудовники пропонують варіанти сплати 50% вартості квартири після здачі будинку в експлуатацію або розстрочку після здачі.
Це додатково значно знижує ризики. Про такі умови придбання та забудовників, які пропонують такі умови в нашій статті Розстрочка та поетапна оплата при покупці квартири в новобудові. У чому різниця?

Насамкінець хочемо сказати, що ми допомагаємо зробити правильний вибір у процесі придбання квартири в новобудовах Одеси

Ми є партнерами з продажу практично всіх надійних будівельних компаній Одеси, наші послуги для Вас абсолютно безкоштовні, а вартість квартир та умови продажу ті ж самі.

Будемо раді Вашим зверненням. Наші телефонні номери 048 700 00 42 та 094 952 30 42. Ви також можете зробити замовлення дзвінка на нашому сайті! Це безкоштовно!