Greenwood , Kandinsky Odessa Residence, Дома Каркашадзе, Перлинний квартал на Каманіна та багато інших новобудов Одеси на березі моря користуються неймовірним попитом.

Але, зачарувавшись морською романтикою, багато хто не відразу звертає увагу на негативні фактори, які зазвичай діють у зоні до 500 м від краю води. Ми виділили 4 основні:

  • вологе солоне повітря
  • сильний вітер
  • снігопади
  • зсувна зона

 

  • Морське солоне повітря

 

 

Де в Одесі жити біля моря добре 3У складі морського повітря містяться негативні іони йоду, солі натрію та кальцію, а також підвищений вміст кисню. Всі ці компоненти знаходяться у зваженому стані разом із молекулами води. Таке повітря зміцнює імунітет та посилює обмінні процеси.

Але корисний для людського організму, він руйнівно впливає на будівельні матеріали та конструкції.

Складний хімічний склад морського повітря сприяє прискоренню корозії металу та залізобетону.

Сильна корозія спостерігається у зоні до 100 метрів від берега моря. Вибираючи квартиру в будинку біля узбережжя, зверніть увагу на фасадну систему будинку, з яких матеріалів вона зроблена.

 

    1. Сильний вітер

 

Де в Одесі жити біля моря добре 4Влітку з'являється морський бриз, який виникає в результаті різниці температури суші та моря, та має невисоку швидкість - від 1 до 5 м/c. Він приносить приємну прохолоду з моря у спекотні дні.

Щоб насолоджуватися ловити цю прохолоду, врахуйте, що у різних районах Одеси море розташоване на сході, північному сході та південному сході щодо узбережжя.

А більше нюансів про вибір сторони світу - у нашій статті Вибір сторони світла при покупці квартири в новобудові.

Взимку найчастіше дмуть вітри з півночі, північного заходу та північного сходу, приносячи з собою холодні повітряні маси. У середньому 5-7 днів на місяць швидкість вітру досягає 10-12 метрів за секунду, а пориви мають ще більшу швидкість.
При мінусових температурах нижче 0 за шкалою Цельсія у поєднанні з вологим повітрям, яке має більшу теплоємність, тобто швидше забирає теплоту, температура за відчуттями істотно відрізнятиметься від показань термометра.

Синоптики це називають жорсткістю погоди. Нижче наведена таблиця температури за відчуттями залежно від негативної температури та вітру.

Де в Одесі жити біля моря добре 2Температура в Одесі рідко опускається нижче -5 градусів за шкалою Цельсія, але і при вітрі зі швидкістю 12 метрів за секунду така температура погода відчуватиметься, як до -15 градусів.
Що ж до сили вітру, то його швидкість біля поверхні нижче за рахунок тертя повітря, що рухається об землю. Ступінь такого тертя залежить від класу шорсткості поверхні. Водна поверхня має коефіцієнт 0, а великі міста з високими будинками 0,4.

На висоті 20-25 поверхів швидкість вітру буде приблизно вдвічі вищою, ніж у поверхні землі. Це важливо розуміти, купуючи квартиру. Про інші аспекти вибору поверху прочитайте у нашій статті На якому поверсі краще жити.

 

    1. Снігопади

 

Де в Одесі жити біля моря добре 5Приблизно раз на два роки в Одесі випадає сніговий покрив завтовшки 30-50 сантиметрів, який тримається від одного до двох тижнів. Не завжди комунальні служби міста встигають оперативно розчищати дороги, через що сніг може підтаювати та покриватися слизькою крижаною кіркою.

Тож при виборі житлового комплексу у приморській частині Одеси зверніть увагу на наявність пологих під'їзних шляхів до житлового комплексу, а також близькість до доріг районного та міського значення, які розчищають насамперед.

 

    1. Зсувна зона

 

Де в Одесі жити біля моря добре 6Ударна сила хвиль провокує зсувні процеси та руйнування прибережної території в Одесі та Одеській області. У найбільшій зоні ризику є об'єкти, що будуються безпосередньо на схилах поблизу моря.
Купуючи квартиру поблизу моря, з'ясуйте, які берегоукріплювальні роботи були зроблені в цій частині міста.

Загалом життя біля моря дуже корисне для здоров'я. Вчені довели, що багате мікроелементами морське повітря омолоджує організм, заспокоює нервову систему та насичує кров безліччю корисних компонентів.

Де в Одесі жити біля моря добре 7Якщо ви плануєте жити в Одесі цілий рік, оптимальним варіантом будуть житлові комплекси, розташовані на відстані 400-800 м від узбережжя. Наприклад, Житловий комплекс на Гагаріна 9 від компанії Будова та ЖК Перший на Французькому від Відрада девелопмент.

Якщо ж ви розраховуєте лише на літній відпочинок, то вам підійдуть будинки, збудовані і в безпосередній близькості до краю води. Наприклад, AURA APART та Каліпсовід компанії Гефест.

Фахівці fresco.od.ua допоможуть підібрати квартиру в новобудові, ґрунтуючись на своєму багатому досвіді та глибоких знаннях ринку нерухомості Одеси. Вам потрібно просто зателефонувати або замовити дзвінок, щоб дізнатися, чи підійде вам даний тип житла.