Розповім:

  • 🔶 Збір у пенсійний фонд
  • 🔷 Державне мито
  • 🔶 Податок із доходів фізичних осіб
  • 🔷 Військовий збір
  • 🔶 Як заощадити на податках?
  • 🔷 Як швидко та безкоштовно провести оцінку нерухомості?
  • 🔶 Онлайн-калькулятор швидко розрахувати суму податків

Якщо виникли питання - замовте безкоштовний дзвінок з нашого сайту

Або напишіть нам у WhatsApp

Збір до пенсійного фонду

Ставка збору становить 1% вартості об'єкта нерухомості. Збір сплачує покупець.

Закон України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування передбачено пільги. Від сплати збору звільнено тих, хто стоїть у черзі на купівлю житла або купує житло вперше. За фактом, ці пільги не працюють. Нотаріуси вимагають сплати збору до проведення операції, тому що перевірити чи вперше купувалась нерухомість немає можливості.

2 Податки при продажі квартири в Одесі

Державне мито

Державне мито стягується за посвідчення нотаріусом договорів купівлі-продажу нерухомості у розмірі 1% вартості об'єкта.

Державне мито має сплачуватись спільно і продавцем і покупцем у рівних частках. Так само як і нотаріальні послуги із посвідчення Договору купівлі-продажу.

Але на практиці найчастіше відбувається так:

  • якщо продавець звільнений від сплати податку з доходу (про цей податок нижче), то оплата державного мита у повному обсязі покладається на продавця;
  • якщо доходи продавця оподатковуються з доходу, то державне мито сплачує покупець

У Декрет КМУ “Про державне мито” передбачені пільги для інвалідів та Чорнобильців. Але якщо одна із сторін угоди підпадає під пільгу, то нотаріус зобов'яже сплатити мито у повному обсязі другу сторону.

Податок з доходів фізичних осіб

Сплата цього податку – обов'язок продавця. Ставка податку залежить від того, чи продавець є резидентом України. Резиденти – це громадяни України, а також іноземці, які мають свідоцтво на тимчасове чи постійне проживання та проживають на території України. Ставка податку для резидентів – 5%, для нерезидентів – 18%.

У передбачено пільгу щодо цього податку як резидентів, і нерезидентів. Якщо об'єкт нерухомості - це квартира або індивідуальний житловий будинок і знаходиться у власності продавця протягом 3 років або довше, податок не стягується. Така пільга працює лише один раз на календарний рік. Тобто під час продажу другої квартири за рік податок необхідно буде сплатити.

3 Податки при продажі квартири в Одесі

Щодо продажу об'єктів, які мають статус нежитлової нерухомості, у тому числі апартаменти, то за ними пільги немає і податок під час продажу необхідно сплачувати завжди. У той же час, зазвичай існує можливість перевести апартаменти в статус житла і в майбутньому уникнути податків при продажі.

Військовий збір

З цим збором все просто: він сплачується лише тоді, коли сплачується податок із доходів фізичних осіб. Тобто якщо податок треба платити, то платити треба і військовий збір, якщо спрацювала пільга з податку з доходів, то й платити не потрібно. Ставка воєнного збору становить 1,5%. Цей збір також сплачує продавець.

Як заощадити на податках?

Існує поширена практика заниження ціни об'єкта нерухомості у договорі купівлі-продажу. У цьому є певні ризики. Натомість так відбувається. Держава із цим бореться. Для проведення операції необхідно оцінити об'єкт нерухомості. І якщо ціна у договорі сильно занижена, то податки сплачуються від оцінної вартості.

Таку оцінку можна провести самостійно онлайн Фонду державного майна. Для цього необхідний тільки Електронно-цифровий підпис, який теж можна отримати безкоштовно. Буквально за хвилину ввівши адресу та параметри своєї квартири можна дізнатися про її оцінну вартість.

Також можна звернутися до оцінювачів. Вони мають можливість зареєструвати і нижчу оцінну вартість у межах допустимого цінового коридору 25%.

4 Податки при продажі квартири в Одесі

Для зручності розрахунків податків та зборів ми розробили Калькулятор розрахунку податків під час продажу квартири від FRESCO.

Ми зробили його простим. Достатньо за допомогою чекбоксів відзначити інформацію про об'єкт нерухомості, вказати ціну та оцінну вартість. Решту розрахунків він виконає за вас. Також за допомогою чекбоксів можна відзначити хто оплачує державне мито та нотаріальні послуги.

Виглядає калькулятор ось так:

А завантажити його можна за посиланням Калькулятор податків
Якщо у вас виникають питання, пов'язані з новобудовами в Одесі, то ми якраз та компанія, яка спеціалізується саме на новому та сучасному житлі. Зателефонуйте +380931703242 або замовте безкоштовний дзвінок з нашого сайту. Побачимося!